Installatie

Nadat je een aantal maanden meegedraaid hebt bij je speltak volgt er een installatie. Wat houdt een installatie eigenlijk in en wat komt daar bij kijken? Deze vragen worden op deze pagina beantwoord.

De installatie is een belangrijk moment voor het kind, de speltak en de scouting. Vanaf de installatie is het kind één geheel met zijn of haar speltak en mag het Scoutfit Uniform gedragen worden. Wel moet er aan een aantal eisen worden voldaan, zoals het kennen van de scoutingwet en belofte. Is uw kind overgevlogen naar een oudere speltak, dan zal deze daar ook geïnstalleerd moeten worden.

Het uniform

Het uniform is een belangrijk deel van de installatie en straalt eenheid en herkenbaarheid uit. De officiële kleding van Scouting Nederland heet Scoutfit. Een echte outfit voor scouting dus. Dit bestaat uit de bekende blouse die tegenwoordig gemaakt is van stevig en sneldrogend materiaal.

Naast de blouse hoort bij het uniform een groepsdas en bijbehorende dasriem. De naam van onze groepsdas is "de Kerr". Op het uniform komen verder nog insignes, waaronder een districtinsigne, naambandje, speltakteken en de Franse lelie. Wij raden aan deze op het uniform te naaien, het plakken met textiellijm laat snel los en laat lelijke vlekken achter.
Wist je dat?
De das van onze scouting "de Kerr" heet?
Wist je dat?
Scoutfit een samentrekking van scouting en outfit is?
Wist je dat?
Het uniform kan tegen een stootje en mag vies worden?

Wat moet ik aanschaffen?

Ruim voor de installatie krijgt u van ons een installatiebrief. Daarin staan alle benodigdheden en op welke datum uw kind geïnstalleerd wordt. Alle spullen kunnen aangeschaft worden bij de Scoutshop. Dat kan online of in de winkel in Sittard. Op de website van de Scoutshop staat een apart menu voor de installatie. Wilt u het uniform liever passen, ga dan naar de Scoutshop Limburg in Sittard. Informeer wel even naar de openingstijden, deze staan op hun website.
Scoutshop installatieOpeningstijden Scoutshop Limburg

Waar worden de insignes geplaatst?

Op de linkerborstzak (op het hart) zit het installatieteken van Scouting Nederland. Op de rechterborstzak zit het speltakteken. In principe draag je op elke blouse één speltakteken. Ben je roverscout en welpenleidinggevende, dan heb je twee kleuren Scoutfit blouses met elk het bijbehorende speltakteken. Boven de rechterborstzak zitten de kwalificatietekens voor leiding en wanneer je naar het buitenland gaat, draag je hier de Nederlandse vlag.

De rechtermouw is voor naambandjes en insignes die aangeven waar je vandaan komt: groepsnaambandje, regiobadge, nest- of ploegteken of afdelingsnaambandje.De linkermouw is voor alle insignes die je verdiend hebt. De linkermouw biedt ook plaats aan herinneringsbadges van kampen en activiteiten.

Voor funbadges, zoals de welkomstbadge, themafiguurbadges en de spreekbeurtbadge is geen officiële plek afgesproken. Doe daarvoor dus navraag bij je leiding. Sommige scouts kiezen er ook voor deze badges op bijvoorbeeld een kampvuurdeken te bewaren.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram